Oké, dit zijn mijn vragen

Geplaatst: 14 maart 2012 in Alles draait om de inhoud!
Tags:, , , , ,

Een middelbare scholiere moet een werkstuk maken voor het vak Godsdienst. Ze moet iets doen over protestantisme. Ze vindt mijn naam via internet en vraagt of ze wat vragen mag stellen. Altijd goed, natuurlijk! Ik ken haar verder niet, dus wat moet je schrijven? Dus nu is mijn vraag aan mijn lezers: wat vind jij van deze vragen en antwoorden? Kan dit beter? Hoe zou jij dit doen?

Hieronder de letterlijke tekst.

“Oké, dit zijn mijn vragen:

1. Wat zijn de drie basiselementen van het protestantisme?

Zijn het er drie? Ik zie de volgende:

–       Als je wilt weten wie God is, dan ontdek je dat compleet door te doen en te geloven zoals Jezus dat doet. Hij is de weg de waarheid en het leven. De bijbel geeft over Hem een compleet beeld, en met je geloof en gebed en manier van leven maak je daar wat van.

–       Ieder mens is voor God gelijk, en Hij houdt van alle mensen evenveel. Zelfs als je denkt dat je een loser bent, geeft God je zijn kracht en liefde. En als je denkt dat je de baas bent over anderen, dan zal Hij je een toontje lager laten zingen, op zo’n manier dat je dat beslist merkt.

–       God heeft een plan met deze wereld. De wereld mag best wel mooier worden dan die nu is, vind je niet? God is bezig met een betere wereld. Hij heeft jou daarbij nodig. En andersom: mensen hebben God (en dus Jezus) erbij nodig en zonder Hem gaat dat echt niet lukken (anders was dat toch allang gebeurd?).   

2. Wat zijn de knelpunten in de huidige tijd van het protestantisme?

Ik vind het vooral heel erg, dat er zoveel mensen zijn die pijn hebben, ziek zijn, lijden onder onrecht en gebrek. We komen in onze wijk veel mensen tegen die geen paspoort hebben. Ze bestaan dus niet, volgens de regering. Maar ze zijn wel ziek en hebben trek en willen werken. Daar doen we als kerk iets aan, maar het is nooit genoeg. Dat is een knelpunt, en dat wordt alleen maar erger.

3. Waarom wilde u dominee worden?

Omdat God dat wilde.

4. Wat spreekt u in de bijbel het meeste aan?

In de bijbel lees ik hoe mensen met God leven, op een ontroerende manier. Ik las laats iets, dat ik opeens zo ontzettend mooi vond, dat ik er de rillingen van kreeg. Dat ging dan over Jezus die zijn leven geeft voor de mensen, gewoon uit liefde. Dan denk ik: wow wat is dat mooi! Het is radicaal. Het is intens goed. Het geeft me spirit en energie!

5. Hoe zorgt u ervoor dat u de mensen aanspreekt?

Ik wil vooral naar anderen luisteren, en met hen bekijken waar God bezig is met hen. Want daar wordt iedereen beter van, en de wereld ook. Vaak zijn mensen hoop kwijt. Ze leven dan op de automatische piloot en willen vooral geen moeilijke vragen stellen. Dan eten ze te veel of roken en zuipen. Ik denk dat je dan niet gelukkig bent, ook al weet je dan niet waarom. Ik wil met mensen zoeken naar een levensstijl die goed is voor jezelf, en die ook iets goeds betekent voor anderen. God helpt daar bij.

6. Bent u tegen andere religies dan het protestantisme

Ik heb een diep respect voor ieder mens. Ik heb de mensen toch niet gemaakt? Dat heeft God gedaan. Dus Hij zal ook wel de verschillende geloven hebben gegeven. En hun geloof vind ik dan ook prima. Ik wil iedereen helpen om zo te geloven dat ie er zelf en dat de anderen om hem of haar heen er allemaal een beetje gelukkiger van worden. Maar voor mij kan dat niet zonder Jezus.  

7. Wat voor gevoel krijgt u wanneer u een kerkdienst geeft?

Ik krijg een soort rust en energie tegelijk. Ontzettend leuk dat er zoveel mensen zijn die zomaar hun tijd en aandacht geven om samen met elkaar en met God een goed uur te hebben.

8. Heeft u het gevoel dat u een speciale band met God heeft?

Nee, niet speciaal. Dat zou trouwens ook niet erg protestants zijn, om dat te vinden J

Ik denk dat er mensen zijn die een veel specialere band met God hebben. Daarom luister ik ook zo graag naar andere mensen, en naar wat zij vertellen over wat ze met God meemaken. Daar leer ik altijd enorm veel van.  Superinteressant.

9. Wat voor gevoel krijgt u wanneer u een kerkdienst geeft?

Zie vraag 7!

 

Leuke vragen! Sterkte en veel plezier met je school, en maak er wat moois van!

Hartelijke groeten.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s